~ My faMily~

~ My faMily~

Thursday, February 9, 2012

~ JaNgan Suka MengHukUm oRanG~

Salam..

Muncul kembali setelh menyepi seketika… apa2 ary nih nak update something yang dapat menjadi panduan utk hidup kita seharian…. Actually tadi time dok masak kat dapuq dalam pkoi 2 macam tu buka la siaran radio kedah fm.. dah 3 ary dah dengaq ceramah kat kedah fm sebab penceramahnya ialah Ustaz Kazim bersempena dengan Maulidur Rasul… ceramah yang disampaikan sangat best sbb banyakcerit tentang RasulAllah S.A.W yang disampaikan oleh ustaz ..

Ary nih ceramah bahagian ketiga.. dan saya tertarik dengan satu kata-kata ustaz tentang anak yang menunggu ibu bapa mereka di syurga.cerita nih berlaku di zaman RasulAllah S.A.W ( klau x silap… sbb x catit) tp yg saya still igt ada satu soalan yang ditanyakan oleh umat islam pada waktu itu dimana beliau kematian 3 orang anak yang masih kecil.. dan RasulAllah S.A.W berkata janganlah kamu bersedih sesungguhnya anak- anak kamu menanti kamu di syurga.

Datang pula seorang umat islam yang berkata bagaimana saya yang kematian 2 orang anak .. adakah meeka menunggu saya d syurga…Nabi berkata Ya walaupun 2 orang...anakmu akan tunggu kamu di Syurga.. dan ada lagi yang bertanya bagaimana saya yang kematian seorang anak saya yang masih kecil… adakah dia juga menunggu saya di Syurga… jawab Nabi ya walaupun seorang anakmu akan tggu kamu di Syurga..

Akhir sekali datang seorang wanita jika x salah ( Aisyah) bertanyakan tentang bagaimana pula ke pada mereka yang tidak berkhawin dan juga mereka yang berkhawin tapi tidak dikurniakan anak… jawab RasulAllah S.A.W.. kamu jangan risau tetap ada yang menunggu mereka iaitu AKU (Nabi Muhammad S.A.W) yang akan tunggu mereka di SYURGA….

Masyarakat selalu berkata buruk tentang mereka yang tidak berkhawin dan juga berkhawin yang tidak dikurniakan anak..bukan salah mereka jika tidak berkhawin.. dan bukan juga salah mereka jika tidak dikurniakan anak….. Jodoh, Ajal, Maut semua ditangan ALLAH S.W.T… jangan kita yang nak menghukum orang lain….

2 comments:

KoPi O LikaT said...

sorry..aku baru ja perasan update blog hang dan komen hang dekat aku punya blog....hahaha
...wow..apa y g sedihnya adakah disebabkan benda ni..???
atau sesuatu perakara yang lain...sorry lately aku memang sibukan diri dengan kehidupan dekat u..menghabiskan sisa masa dengan kawan yang bakal meninggalkan aku pada semester ganti..hheeheh

FaHaLiYa said...

x dak pa yg sedihh la... aku nih sentiasa happyy.... hehe... just kadang2 bila kita dok sorang2 kita akan rasa sunyii sgt n time tu kena perlukan kawan.....